headerlogo
headerlogo

 

Oryctolagus cuniculus, oftewel het konijn, wordt vaak tot de knaagdieren gerekend. Deze zoogdieren behoren echter tot de orde der haasachtigen, de Lagomorpha. Sommige wetenschappers denken zelfs dat konijnen meer gemeen hebben met schapen en geiten dan bijvoorbeeld met cavia's en ratten!

Het konijn is een graag geziene gast bij ons op De Dierencapel. We hebben er maar liefst acht!

Konijnen zijn erg geliefde huisdieren. Ze worden echter vaak impulsief gekocht, en men onderschat geregeld hoeveel zorg en aandacht een konijn nodig heeft om gelukkig te zijn.

Alle konijnen op De Dierencapel zijn afkomstig uit adoptiecentra. Bij ons krijgen de konijntjes een tweede kans!

In tegenstelling tot bijvoorbeeld honden en katten, zijn konijnen prooidieren. Hierdoor kunnen ze een beetje schrikkerig zijn! Hoe kun je hier het best mee omgaan? Benader een konijn altijd rustig en niet van bovenaf, maar altijd van voren, zodat ze je kunnen zien. Konijnen zijn erg nieuwsgierig, dus als je rustig wacht, zullen ze ook vast naar jou toekomen!

Wil je meer weten over onze konijnen? Check dan hieronder onze konijnenbio's!

 

MIK  & COOKIE

   

bolletje

    

“Mik is een middelgroot konijn met een prachtige wildkleur en woont sinds 2016 bij ons op de Kinderboerderij. Mik is waarschijnlijk in 2015 geboren (dat is bij konijnen lastig te schatten als je geen geboortedatum weet) en hij kwam bij ons terecht via de Dieren Opvang Amsterdam (DOA).

Na verschillende koppelpogingen heeft Mik uiteindelijk zijn konijnenmaatje gevonden: Coockie, een mooi donkerbruin Leeuwenkop-konijn en twee jaar ouder dan Mik. Mik is soms wat lui (hij ligt graag langdurig in zijn warme hok wat te suffen) en Coockie verkent regelmatig de buitenboel. Daar kan worden geklommen, geklauterd en ze kunnen zich verschuilen op en onder de konijnvriendelijke attributen die er voor ze zijn, inclusief een heuse zandbak!”

BILLY (Elliot) & TILLY

 

“Billy, onze prachtige energieke jongeman-met-de-enorme-oren, is terug van weggeweest: bij de konijnenopvang van kinderboerderij De Werf heeft hij Tilly ontmoet, jawel! Tilly is een bruin-gevlekte hangoor-dame en geboren in 2020. Ze scheelt daarmee niet zoveel in leeftijd met Billy, hij is bijna een jaar jonger.

Samen gaan ze hun leven nu voortzetten bij ons op de kiboe. Eerst nog een tijdje in hun eigen ruimte, maar hopelijk zijn ze binnenkort ook op het plein te zien. Als je langskomt en je ziet geen netten meer hangen bij de konijnenflat rondom hun verblijf dan weet je: ze lopen ergens samen buiten!”

ROBBIE  & HANNAH

“Hannah en Robbie zijn weer een ander konijnenkoppel dat bij ons woont. Hannah is een middelgroot Duits Hangoor-konijn en kwam bij ons vanuit kinderboerderij De Werf in Amsterdam. Nadat haar voormalige maatje Fifi was overleden heeft zij een speeddate gedaan bij de konijnenopvang in Hillegom en daar ontmoette zij Robbie: dat was dus echt liefde op het eerste gezicht! Ook nu nog is het een aandoenlijk duo dat veel tegen elkaar aan ligt en komische toeren uithaalt als het diner in aantocht is.

Robbie is van 2013 en daarmee - samen met Coockie - op dit moment één van onze oudste konijnen, maar daar merk je bij hem dus echt helemaal niets van. Ze vinden het allebei ook erg leuk om te proberen te ontsnappen dus het is opletten geblazen als je hun hok binnenkomt!”

   

 

MIES  & GOVERT

“Helaas is onze lieve kleine Misty in april overleden: op de respectabele leeftijd van ruim zeven jaar, dat wel! Haar mooie Leeuwenkop-man Govert is al snel op speeddate gegaan om een nieuwe vriendin uit te zoeken. Een kleintje kon hij niet vinden, wel Mies. Mies is een mooi wit groot hanghoor-konijn met prachtige blauwe ogen. Ze is een jaartje jonger dan Govert en een flink slagje groter, maar dat maakt bij konijnen niet zoveel uit zolang ze elkaar maar begrijpen. Ze is nog even aan het wennen op haar nieuwe woonadres, maar dat komt vast snel goed!”