headerlogo
headerlogo

 

Bij ons op De Dierencapel loopt een gezellig groepje kippen. Deze vogels horen officieel tot de orde der hoendervogels, verder onderverdeeld in de familie van fazantachtigen.

De kip is dus familie van de fazant, die we ook wel eens in het wild tegenkomen! Omdat de kip al lange tijd door de mens is gedomesticeerd, is de kip de meest voorkomende vogelsoort ter wereld.

Wist je dat er zeven kippen zijn voor elk individu op aarde!?

Nog twee interessante feitjes: kippen hebben twee magen en twee blindedarmen. Hierdoor kunnen ze de harde granen waaruit hun voeding bestaat goed verwerken. Kippen blijken ook een intern kompas te hebben. Biologen weten nog niet precies hoe dit werkt, maar men vermoedt dat kippen zich via hun zicht kunnen oriënteren op hun aardmagnetische veld.

Daarnaast zijn kippen erg intelligent. Ze kunnen bijvoorbeeld oorzaak-gevolgrelaties bevatten en hebben complexe sociale relaties. Verder hebben kippen een goed geheugen en zijn ze tot zelfbeheersing in staat. Wie had dat toch allemaal gezocht achter de kip?

Wil je meer weten over onze kippen? Hieronder zijn onze kippenbio's te vinden!

 

ONZE HAAN CHABO

   

bolletje

    

Bij de Dierencapel zijn verschillende kippenrassen: Wyandottes, Orpington, Sussex (kriel) en een haan van het Chabo-ras..

We hebben 1 haan: Chabo.

Chabot is de trotse beschermer van de hennen op de kinderboerderij en dat laat hij met regelmaat horen ook! Zoals het een haan betaamt.

ROSA

bolletje

 

“ In de lente van 2017 kwam dame Rosa erbij: een prachtige grote witte dameskip met zwarte spikkeltjes rondom haar hals..”

   

bolletje

JIP

 

Kip Jip is de kleinste van het stel! Dit lieve rossige kippetje is in 2011 bij ons op de Dierencapel gekomen.

O

Dat zijn veel kippen hé! Kun je ze uit elkaar houden?

De vrijwilligers van de Dierencapel doorzoeken het kippenhok natuurlijk regelmatig en vaak lopen we een kippenei tegen het lijf! Wil je een echt scharreleitje kopen? Kom dan eens bij ons langs en vraag naar de voorraad. Ze kosten slechts 0,30 cent per stuk.

   

bolletje

BRUINTJE, CHEEKY, SNEEUWITJE & SOKKIE

bolletje

 

Bruintje is de enige bruine en zit het liefst ergens bovenop een hekwerk, of op een hoog latje aan de binnenkant van het kippenhok.

Sneeuwwitje is een elegant spierwit hennetje: op de tweede dag dat ze op de Dierencapel was koos zij reeds het ruime sop en vloog pardoes de gracht over! Gelukkig dat ze de overkant haalde want kippen kunnen niet zwemmen en het was best een eind! Met de nodige inspanning lukte het om haar weer te pakken te krijgen.Sokkie is ook wit van kleur met wat zwarte spikkels. Het bijzondere aan Sokkie is dat ze lange veren aan haar pootjes heeft. Dat heet in kippenjargon 'sokjes', vandaar haar naam. Sokkie is minstens zo ondernemend als haar halfzus Sneeuwwitje: zij rende eveneens op dag 2 het terrein af en koos ervoor de brug op te gaan.

Ook Cheecky is wit en heeft haar naam te danken aan de kleine veertjes die onder haar oogjes groeien en erg op wangetjes lijken.